Novio Magica was fantastisch!
Op 9 juni 2025 - Tweede Pinksterdag - vond het fantasyfestival Novio Magica plaats in Nijmegen. Ik heb geholpen met het literaire programma, samen met organisator Marjolein Hordijk en boekhandelaar William Remmers. Ook trad ik drie keer op in het zeer volle programma en was er een dystopisch audioverhaal van mij te horen bij de iPut: Het maximeren van veiligheid en geluk.
Het centrum van het festival was de prachtige Stevenskerk in hartje Nijmegen, echt een prachtige locatie. Daarnaast waren de bibliotheek, cultuurhuis De Lindenberg, Arthouse Lux en allerlei andere plekken binnen en buiten betrokken. Om 13 uur gingen de deuren van de kerk open en toen stond er al een uur een rij, die op een gegeven moment tot op de Grote Markt stond. Het was dan ook direct enorm druk! Erg leuk om te zien en heel fijn voor alle auteurs, gamers en anderen met kraampjes in het schip en koor. Terwijl Susan Smit de openingspreek gaf van de kansel in het midden van de kerk, spoedde ik mij naar mijn eerste optreden in De Lindenberg.
Schrijfworkshop Bouw je eigen fantastische wereld (De Lindenberg, 13.30-14.30 uur)
Er waren tien kaarten beschikbaar, maar er waren ook nog wat hoopvolle schrijvers in spé op de bonnefooi naar De Lindenberg gekomen, dus uiteindelijk deden er dertien mensen (waaronder drie kinderen) mee. Zoals bij al mijn workshops werk ik op basis van het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? dat Debbie van der Zande en ik schreven voor de Schrijversbibliotheek van Atlas Contact.
In een uur heb ik de deelnemers kennis laten maken met vier methoden om een nieuwe speculatieve wereld te bouwen, of om een bestaande verder uit te werken, namelijk:
- Uitzoomen - begin met een detail en breid je overzicht van de wereld steeds verder uit;
- Sneeuwvlok - beschrijf je idee in één zin, voeg details toe, beschrijf het dan in één alinea en zo verder;
- Mindmapping - neem een aspect van je wereld en ga op grond daarvan extrapoleren en associëren volgens de mindmap methode;
- Inzoomen - start met een overzicht van je hele fantastische universum en ga van daaruit steeds meer in detail.
De deelnemers hebben keihard gewerkt en allemaal nieuwe inspiratie opgedaan. Er waren zelfs een paar nieuwe inzichten in al eerder gecreëerde werelden en verhalen. Altijd heel gaaf om te zien.
Na mij was Bianca Mastenbroek aan de beurt voor het geven van een workshop 'Spicy fantasy' (die ze ook al op de Middag van het Fantastische Boek gaf), maar ik moest terug naar de kerk.
Panel met schrijfwedstrijdwinnaars (Stevenskerk, 15.00-15.30 uur)
In de tipi in de Stevenskerk (echt een vondst zo'n enorme tent in een kerk, het klonk binnen alsof het regende, door alle stemmen en galm) leidde ik een panelgesprek met drie schrijvers die ieder een schrijfwedstrijd gewonnen hebben. Rima Orie won in 2018 de YA-manuscriptenwedstrijd van uitgeverij Moon, waarna haar succesvolle debuut De Zwendelprins werd uitgebracht. Haar nieuwe boek verschijnt in september. Arlette Krijgsman won afgelopen jaar de Moon YA Fantasy Contest en legt momenteel de laatste hand aan haar debuut, dat in juli verschijnt. Sophia Drenth won in februari de Harlandprijs 2025 en het winnende verhaal staat in haar prachtige bundel Mistflarden & moordjuweeltjes. Nadat ik alle drie voorgesteld had en ze elk een stukje voorgelezen hadden, volgde een leuk gesprek over de gevolgen van het winnen van een schrijfwedstrijd, het proces van het maken van een boek en tips voor het schrijven van een winnend verhaal of manuscript (spoileralert: zorg vooral dat je jezelf blijft en dat de lezer die persoonlijke noot in je verhaal ziet). Een mooi gesprek!
Boekenproeverij (Stevenskerk, 16.00-16.30 uur)
Wederom in de tipi werden twee auteurs (Sandy Butchers en Martijn Lindeboom) en een boekverkoper (William Remmers van Dekker van de Vegt) geïnterviewd door Lars Meijer over de fantastische en dystopische boeken die we aanraadden, compleet met flyer waarin al die boeken vermeld stonden. Lars had zich goed voorbereid en hij wist ons en de gekozen boeken goed neer te zetten, zodat we lekker konden vertellen over waarom die boeken zo enorm goed zijn. Mijn aanraders waren:
- Oryx en Crake - Margaret Atwood (een van mijn favoriete boeken aller tijden, een (post)apocalyptisch verhaal met verwoestend goede wereldbouw)
- Een Amerikaanse Oorlog - Omar El Akkad (actueel dystopisch toekomstbeeld van de Verenigde Staten die zichzelf verscheuren, dit keer niet over slavernij, maar over gebruik van olie)
- Julia - Sandra Newman (hervertelling van 1984 vanuit het vrouwelijk perspectief van Julia, de minnares van Winston Smith, die veel toevoegt én uitbreidt op het origineel).
Daarnaast noemde ik ook nog A Short Stay in Hell van Steven L. Peck (waar Debbie en ik binnenkort een Boekenpraat over publiceren). Sandy had als tips Verloren Aluria van Robin Rozendal, Sterrenduister van Pam Hage en To Beat the Devil van M.K. Gibson en William kwam met House of Leaves van Mark Z. Danielewski, de twee boeken van Ted Chiang (en we hadden dezelfde favoriet: het verhaal over de Toren van Babel) en Termush van Sven Holm (een desolaat postapocalyptisch verhaal spelend in een schuilhotel voor rijken nadat er een nucleaire holocaust is geweest). Fijn gesprek en interessante titels!
Het maximeren van veiligheid en geluk (kort audioverhaal, iPut)
Mijn korte audioverhaal 'Het maximeren van veiligheid en geluk' was de hele dag te horen bij de iPut op het Koningsplein, vlak bij boekhandel Dekker van de Vegt. Helaas had ik geen enkele gelegenheid om daar langs te gaan, dus ik hoorde het verhaal pas ná het festival. Deze week deel ik zowel de lees- als luisterversie op deze website.
Interview Victor Dixen (Stevenskerk, 17.00-17.30 uur)
Het afsluitende optreden van de dag werd verzorgd door de Franse auteur Victor Dixen die geïnterviewd werd door Heidi van der Vloet (o.a. bestuurslid van de Stichting Fantastisch Genre, presentator van de uitslag van de Harland Prijs en organisator van vele, vele fantastische evenementen). Van Dixen wordt momenteel de Vampyria-reeks in Nederland gepubliceerd door Luitingh-Sijthoff. De eerste drie delen zijn al verschenen, de laatste drie komen eraan. Hij vertelde uitgebreid over de historische achtergronden (Versailles, zonnekoning Louis XIV die de koning van het duister wordt e.d.) van de serie. Klonk erg interessant. Heidi - als echte sciencefictionfan - vroeg natuurlijk ook naar zijn eerdere serie Phobos en het gesprek ging daardoor ook breder over het nut van speculatieve fictie en wat lezers daar aan kunnen hebben. Mooi interview en een goede afsluiting van deze geweldige dag. Dixen heeft nog zeker een uur zitten signeren, dus dat was leuk om te zien.
Op naar 2026!
Novio Magica was weer een topfestival en ik ben erg blij dat ik er aan bij heb kunnen dragen. Stuwende kracht Marjolein Hordijk heeft alles weer geweldig vormgegeven, geleid en voor elkaar gekregen, hulde! Dank aan alle bezoekers, standhouders, auteurs, cosplayers, bijdragers en kunstenaard, het was super.
Volgend jaar weer!