Artikelen, columns, recensies, schrijftips.
Non-fictie
Naast fictie schrijft Martijn ook veel over boeken en schrijven. Dat loopt uiteen van artikelen over schrijvers, boeken, series en gerelateerde onderwerpen, tot columns, recensies en boekentips. Voor Hebban.nl heeft hij vele tientallen artikelen (mee)geschreven.
Boeken
Samen met Debbie van der Zande schreef ik voor de Schrijfbibliotheek van Atlas Contact het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? Het is een uitgebreide schrijfgids voor de speculatieve genres, met veel aandacht voor de achtergronden en ontwikkeling van SFF in Nederland en de wereld, wereldbouw en schrijftechniek.
Essays
Over fantasy schreef ik een essay in De Revisor nr. 23, getiteld: 'Fantasy is geen literatuur, tenzij het dat wel is'.
Voor Tirade nr. 468 schreef ik een essay over sciencefiction: 'De geschiedenis en essentie van sciencefiction'.
Artikelen
Voor Hebban.nl schreef ik vele tientallen artikelen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Een leuke mini-serie was die voor het ontdekken van verschillende genres:
- Vijf boeken om sciencefiction mee te ontdekken
- Vijf boeken om fantasy te ontdekken
- Vijf boeken om de Nederlandstalige fantastiek te ontdekken
Grotere artikelen:
- De opkomst van Eriksons Malazijnse keizerrijk
- Het lied van ijs en vuur (drie delen)
- Leven we in een dystopie? (over het dystopische subgenre)
- Wat als de geschiedenis een andere afslag had genomen? (over alternatieve geschiedenissen en werkelijkheden)
- De toekomst van futurisme
- Dossier 1984 (George Orwell)
Samen met Debbie van der Zande ben ik Fantasyexpert, wat een mooie serie artikelen opleverde. Ook heb ik veel Nederlandstalige auteurs in het zonnetje gezet met de serie Verbeeldingswerelden. Fantastische kunstenaars kwamen aan bod in een gelijknamige serie. Verder heb ik in zogenaamde Boekenpraat-artikelen vele SFF-boeken besproken met Hebbancollega's.
En een artikel over mijn boekenkast mocht natuurlijk ook niet ontbreken!
Interviews
In de loop der jaren heb ik veel internationale fantasy- en sciencefictionschrijvers mogen interviewen, zoals Neil Gaiman (o.a. American Gods, De oceaan aan het einde van het pad), Robin Hobb (o.a. de Fitz en de Nar-serie), Ann Leckie (o.a. de Radch-serie), Jeff VanderMeer (o.a. Vernietiging, Borne), Charles Stross (o.a. Accelerando, Empire Games), Christopher Paolini (o.a. de Eragon-serie en Slapen in een zee van sterren), Jay Kristoff (o.a. Nimmernacht-serie, Empire of the Vampire), Alistair Reynolds (o.a. Revenger-serie, Revelation Space), Adrian Tchaikovsky (o.a. de Kinderen van de tijd-serie, Ironclads), Yoon Ha Lee (o.a. de Machineries of Empire-serie), James Dashner (o.a. de Labyrintrenner-serie, Mortality Doctrine-serie) en Bernard Hennen (o.a. Elfen-series).
Daarnaast ging ik ook regelmatig met auteurs uit de lage landen in gesprek, zoals Auke Hulst (o.a. Slaap Zacht, Johnny Idaho, De Mitsukoshi Troostbaby Company), Adrian Stone (o.a. de Duivel-serie, Magycker-duologie), Ronald Giphart (ihkv Ik, robot), Guido Eekhaut (o.a. de Stappers-serie, Orsenna), Ylva Poelman (o.a. De natuur als uitvinder), Roderick Leeuwenhart (ihkv Readification, Sterrenlichaam) en Lisette Jonkman (ihkv haar Harland winnende horrorverhaal).