Heringerichte thuisbibliotheek
Samen met mijn geliefde Debbie van der Zande woon ik in een huis waar vrijwel alle muren bedekt zijn met boekenkasten. Mijn werkkamer is geen uitzondering: een thuisbibliotheek met ruim duizend boeken.
In onze woonkamer hebben we de hoofdboekenkast, een hele wand van grond tot plafond: zo'n zeven meter, negen planken hoog, zestig centimeter per plank, dus 108 planken. Door de rest van het huis staan overal nog veel meer kasten, sommige los in de ruimte (o.a. een verrijdbare bibliotheekkast), sommige in de wand gestuct of draaibaar, zodat de ruimte er achter nog wel toegankelijk is. Dit is Debbies domein, al mag ik natuurlijk altijd uit haar bibliotheek lenen...
In vergelijking met de hoofdboekenkast en de rest van het huis is mijn werkkamer een klein, knus biebje, met drie brede (tachtig centimeter), vier normale (zestig centimeter), en een smalle (veertig centimeter) boekenkasten van elk zes planken (de bovenkant niet meegerekend, maar die zijn in nood ook inzetbaar). Dus zo'n vijf meter en 48 planken.
De afgelopen jaren zijn die planken volgeslibd, eerst met platte boeken op de staande, series bovenop de kasten en dubbele rijen, daarna ook met stapels op de vloer, op de stoel en op de printer en mijn bureau. Nu was het tijd om orde te scheppen. We hebben een aantal kasten erbij gekocht en die tegen de laatste vrije wanden in de slaapkamer geplaatst voor de overflow.
Een grote operatie - voornamelijk door Debbie uitgevoerd, die je niet gelukkiger kunt krijgen dan als ze boeken mag sorteren en aaien - die resulteerde in een volledig gevulde kast op de slaapkamer en ruimte in mijn werkkamer. Vooral veel non-fictie is verhuisd, waardoor mijn fictieverzameling van vier kasten naar zes kasten kon worden uitgebreid. Het is één groot alfabet met alle genres door elkaar, maar zoals je op de foto's kunt zien zijn de speculatieve genres veruit in de meerderheid. De series die voorheen bovenop de kasten stonden, zijn ook geïntegreerd in het alfabet.
Voorlopig zijn de bovenkanten van de planken voor allerlei snuisterijen (o.a. mijn Taekwon-Do banden, verschillende wapens, beeldjes en bijzondere edities) én de stamvader van de fantasy: Tolkien (compleet met thematische boekensteunen).
In 2020 schreef ik ook al eens uitgebreid over mijn boekenkasten (op Hebban), maar er zijn inmiddels nog heel wat boeken bijgekomen natuurlijk. Het is een prachtige collectie, al zeg ik het zelf, en ik geniet elke keer als ik de kamer binnenkom.