Favoriete niet-Westerse fictie
De andere deelnemers aan het panel waren: Valentin Ivanov, Joost Uitdehaag, en Kat Clay. Over hun tips schrijf ik onderaan dit artikel, maar eerst mijn eigen favoriete niet-Westerse boeken. Ik heb me tot drie beperkt, maar er zijn er natuurlijk veel meer.
Shigidi and the Brass Head of Obalufon, door Wole Talabi (Nigeria), over een nachtmerriegod uit het Yoruba-pantheon, die door succubus Nneoma wordt verleid om zijn goddelijke meesters te verlaten en als freelancer met haar te gaan werken. Maar ze worden teruggetrokken voor een laatste klus: het stelen van de koperen kop van Obalufon uit het Britse museum. Natuurlijk gaat dit vreselijk mis… Een duister en spannend heist-verhaal, waarin je veel ontdekt over de Nigeriaanse goden, verschillende culturen, werkelijke en fictieve geschiedenis en de realiteit van gestolen erfgoed. Een prachtig boek in het genre godpunk/ urban fantasy.
Debbie van der Zande en ik kwamen deze auteur samen op het spoor door een aantal korte verhalen online en in bundels. Namens African Literary Agency heb ik geholpen dit boek te pitchen, uit te werken en te redigeren, wat publicatie in de VS (bij DAW books), de VK (bij Gollancz) en in Nigeria (bij Masobe books) heeft opgeleverd, alsmede nominaties voor de BSFA en World Fantasy Award en het winnen van de Nommo Award!
De Tensorate-serie, van Neon Yang (Singapore), over een onstabiele en zeer vreemde pseudo-Oost-Aziatische wereld met magie, genderneutrale kinderen, velociraptors, variabele zwaartekracht en een zon die elke dag vele malen opkomt en ondergaat. Mokoya en Akeha zijn de tweelingkinderen van de Beschermer, de tiran van deze wereld, en groeien op in een klooster, waar ze hun magische en profetische krachten ontwikkelen. De serie start met twee tegelijkertijd gepubliceerde novelles (The Black Tides of Heaven en The Red Threads of Fortune) en wordt vervolgd met nog twee in experimentele stijl geschreven novelles (The Descent of Monsters en The Ascent to Godhood). De auteur heeft na publicatie van de serie hen naam van Jy Yang in Neon Yang gewijzigd.
De zeven manen van Maali Almeida (The Seven Moons of Maali Almeida) door Shehan Karunatilaka (Sri Lanka), een verhaal over een onlangs vermoorde oorlogsfotograaf, die wil weten wat er met hem is gebeurd in zijn laatste levende uren. Daarom kiest hij ervoor om niet direct te reïncarneren of naar een hiernamaals te gaan, maar om gedurende zeven manen terug te keren naar onze wereld. Hij zweeft mee op de grillen van de levenden, praat met demonen en andere geesten en reist door het door oorlog verscheurde Sri Lanka van de jaren negentig. Dit boek is de zeer terechte winnaar van de Booker Award 2022, het is ronduit briljant, grappig, duister en verontrustend.
Tijdens het panel bespraken we eerst wat de term 'niet-Westerse fictie' eigenlijk betekent, en onze meningen liepen enigszins uiteen. De definitie varieerde van 'elk boek dat niet in het Engels is geschreven', tot 'boeken uit culturen die niet-Westers van aard zijn'. Er werd dus een aantal heel verschillende soorten boeken tijdens het panel gepromoot.
Kat Clay (Australische auteur van noir, horror en het vreemde) vertelde over de korte fictie van Ryunosuke Akutagawa (Japan), zoals Rashomon, en over speculatieve Zuid-Amerikaanse literatuur, zoals het werk van Gabriel Garcia Marquez en Jorge Luis Borges.
Joost Uitdehaag (schrijver uit Nederland) vestigde de aandacht op Tashan Mehta’s The Liars Weave (India), een boek over de enige persoon in een magische wereld die geen horoscoop heeft die zijn leven beheerst. Daardoor is hij de enige die kan liegen, en zijn leugens zijn de tastbare realiteit voor degenen die ze horen.
Valentin Ivanov (schrijver, promotor en astronoom uit Bulgarije sprak over twee Bulgaarse en een Duits boek:
- Assen and the Travellers in 101 Bulgarias door Elena Pavlova, een kinderboek over reizen naar verschillende parallelle Bulgarijes;
- Nano door Nikolay Tellalov, over de gevolgen van nanotechnologie (de Bulgaarse titel is 10-9);
- NSA - Nationales Sicherheits-Amt door Andreas Eschbach, over wat er zou zijn gebeurd als de nazi’s in de jaren veertig over moderne computer- en bewakingstechnologie hadden beschikt?
Het was een interessant panel, met veel bezoekers, die af en toe ook van zich lieten horen. Interessante boekentips en leuke gesprekken over een onderwerp dat in Nederland en het Westen nog veel te weinig wordt besproken: het bestaan van niet-Westerse culturen, boeken en schrijvers!
Op de website van Erasmuscon staat een Engelstalige versie van deze lijst.